Μπαρτζώκας: Η φιλοσοφία του και οι «10 εντολές» (vids)

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Μπαρτζώκας: Η φιλοσοφία του και οι «10 εντολές» (vids)

Μπαρτζώκας: Η φιλοσοφία του και οι «10 εντολές» (vids)
🔴 Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα έμαθε για τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα παρακολουθώντας το σεμινάριο με ομιλητή τον προπονητή του Ολυμπιακού.
 
Διαβάστε παρακάτω...
🔴 Αυτό το blog δε θα το τελειώσουν πολλοί. Στα μισά αρκετοί θα πατήσουν το κλικ που θα τους οδηγήσει σε άλλη σελίδα. Δεν έχει να κάνει με το αγαπημένο καλοκαιρινό σπορ, τη μεταγραφολογία δηλαδή.

Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ σεμινάρια προπονητών και την τελευταία τριετία παρακολουθώ όσα περισσότερα μπορώ. Δεν το κάνω γιατί έχω το «ψώνιο» του προπονητή (το οποίο όπως όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι, το έχω), αλλά γιατί θεωρώ πως θα με βοηθήσει στη δική μου δουλειά παρατηρώντας πράγματα από μία διαφορετική οπτική, αυτή του coach.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως δεν θέλω να γίνω προπονητής και επίσης όπως συνηθίζω να αναφέρω «ο καλύτερος δημοσιογράφος της Γης γνωρίζει λιγότερο μπάσκετ από τον χειρότερο προπονητή της Γης».

Ο Σύνδεσμος Προπονητών της Euroleague προφανώς και σε συνεργασία με τον ΣΕΠΚ διοργανώνουν ένα τρομερό σεμινάριο με Ματέο, Μπαρτζώκα, Κάτας, Ομπράντοβιτς και Ιτούδη. Παράλληλα άνθρωποι που κουβαλούν την ταμπέλα «assistant coach» (που μόνο βοηθητικός δεν είναι ο ρόλος τους, αλλά σπάνια τους απονέμουν τα εύσημα) μιλούν για τη δική τους δουλειά ενώ συμμετέχουν και πολλοί ακόμη πρωταγωνιστές της Euroleague όπως οι Σφαιρόπουλος, Τρινκιέρι. Βεζένκοβ, Ντιφάλα.

Μη σας κουράζω και πάμε στην ουσία. Χθες ήταν η μέρα διδασκαλίας του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον coach του Ολυμπιακού να αναλύει τη φιλοσοφία του, να εξηγεί γιατί την επέλεξε, να μιλάει για τον τρόπο που επιλέγει τους παίκτες και φυσικά με τη βοήθεια συγκεκριμένης ομάδας παιδιών έδειξε ασκήσεις που κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού στις προπονήσεις προκειμένου να αφομοιώσουν το μπάσκετ που θέλει να παίξει.

Φυσικά είναι αδύνατον μέσα σε δύο ώρες να μπορέσει οποιοσδήποτε προπονητής να εξηγήσει τα πάντα σχετικά με τη φιλοσοφία του, αλλά σίγουρα είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα για να οριοθετήσεις ορισμένες βασικές αρχές του.

Γιατί πάσα και όχι ντρίμπλα

Απαραίτητη επισήμανση. Μπορεί να το λένε πολλοί προπονητές, αλλά προσωπικά το έχω ακούσει από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Για κάθε οδηγία που δίνεις στην προπόνηση σε παίκτη σου πρέπει να είσαι έτοιμος να του απαντήσεις αν σε ρωτήσει... για ποιο λόγο το θες αυτό».

Οι «ερυθρόλευκοι» τη σεζόν 2022-23 έπαιξαν από τα ομορφότερα μπάσκετ σε διάρκεια των τελευταίων ετών. Η λειτουργία της επίθεσής τους είχε γίνει άξια λόγου από όλους σχεδόν τους συναδέλφους του Μπαρτζώκα. Ακόμη και φέτος που η ομάδα είχε χάσει τον κορυφαίο της δημιουργό (Σλούκας) έπαιξε το μπάσκετ του προπονητή της και ήταν η δεύτερη σε δημιουργία ελεύθερων σουτ πίσω μόνο από την Ρεάλ του Τσους Ματέο.

Ο Μπαρτζώκας προτιμά την πάσα από την ντρίμπλα. Γιατί αυτό; Διότι η μπάλα μετακινείται πιο γρήγορα με μία πάσα παρά με δύο ντρίμπλες. Γενικά δεν του αρέσει παίκτης του να κάνει περισσότερες από δύο ντρίμπλες στο μπροστινό μισό του παρκέ.

Το σημαντικό όμως δεν είναι ότι κινείται η μπάλα πιο γρήγορα με την πάσα, αλλά ότι κινείται η αντίπαλη άμυνα πιο γρήγορα. Σκοπός της επίθεσης του Μπαρτζώκα (και όχι μόνο) είναι να μετακινούνται συνεχώς οι αμυντικοί. Με αυτόν τον τρόπο μετά τα πρώτα 12-14 δευτερόλεπτα δημιουργούνται κενά και κούραση στους παίκτες της αμυνόμενης ομάδας. Συνεπώς γίνεται πιο εύκολο να σκοράρεις.

Δημιουργία mismatch μέσα από κίνηση

Στο μπάσκετ υψηλού επιπέδου σχεδόν σε κάθε κατοχή υπάρχουν mismatch. Είτε υψομετρικής φύσης κοντά στο καλάθι με τον ψηλό να μαρκάρεται από κοντό, είτε ταχύτητας μακριά από το καλάθι με τον κοντό να μαρκάρεται από ψηλό. Πολλές ομάδες επιλέγουν να «χτυπήσουν» απευθείας μερικές φορές ακόμη και χωρίς σκριν ή έστω με ένα απλό σκριν.

Η φιλοσοφία του Μπαρτζώκα είναι κάπως διαφορετική. Θέλει να βρει το mismatch μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας και αυτό θα το πετύχει μόνο όταν και οι πέντε παίκτες κινούνται συγχρονισμένα στο παρκέ. Η αρμονία της κίνησης, το flow όπως το λένε οι προπονητές καθώς επίσης και οι σωστές αποστάσεις είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Και πάλι για τον ίδιο λόγο που ανέφερα πιο πάνω. Γιατί θέλει τους αμυντικούς να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και να μην είναι στατικοί κάτι το οποίο φυσικά και εξυπηρετεί την άμυνα.

Μπαρτζώκας

 

Ο «10 εντολές» του Μπαρτζώκα

  • Την ώρα του αγώνα ο παίκτης έχει μισό δευτερόλεπτο να αποφασίσει. Αν το ξεπεράσει η άμυνα συνήθως τον έχει προλάβει.
  • Δεν του αρέσουν καθόλου οι πάσες με άλμα.
  • Η πάσα μετά από κίνηση των παικτών από τη γωνία προς τις 45 μοίρες ή προς την αντίθετη κατεύθυνση, θέλει να είναι σκαστές.
  • Δεν θα κάνει recruit έναν παίκτη που έχει κατ' επανάληψη λάθος γλώσσα σώματος. Για παράδειγμα, να μη γυρνάει στην άμυνα μετά από λάθος συμπαίκτη του, να αναθεματίζει αν δεν πήρε τη μπάλα κλπ.
  • Δεν του αρέσει παίκτης του να κάνει πίσω βήματα. Θέλει να πηγαίνει στη θέση του με σπριντ.
  • Στην επίθεση επιθυμεί να περάσει η μπάλα από τα χέρια και των 5 παικτών.
  • Δεν του αρέσει ο όρος «σκεπτόμενο μπάσκετ».
  • Δεν του αρέσει το over coaching. Λίγες πληροφορίες σε βασικά ζητήματα.
  • Δεν θα προσαρμόσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες, αλλά οι παίκτες θα προσαρμοστούν στη φιλοσοφία του.
  • Για να βάλεις την σφραγίδα σου χρειάζεται χρόνος, διοικητική σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

ΥΓ: Σήμερα το μενού έχει Κάτας και αύριο Ομπράντοβιτς – Ιτούδη οπότε σίγουρα το διήμερο θα έχει κι άλλο μπασκετικό... ζουμί.

ΥΓ 2: Στο μεταγραφικό κομμάτι και όσα αφορούν το scoring point guard που αναζητά ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Η αγορά είναι άκρως περιορισμένη για το «ράφι» που ψάχνει η ομάδα.

ΥΓ 3: Διαβάζω πολλά σχόλια του τύπου «γιατί δεν έκλεισε ο Ολυμπιακός τον Μπράουν» ή «γιατί δεν παίρνει τον Μπάλντγουιν» κλπ. Πλέον κάθε παίκτης του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται μπορεί να υπογράψει 60 μέρες πριν το τέλος του. Οι ομάδες έτσι κι αλλιώς εντόπιζαν από νωρίς τους στόχους τους, αλλά τώρα μπορούν και τους δεσμεύουν με προσύμφωνο. Κάπως έτσι λειτούργησε ο Παναθηναϊκός με τον Μπράουν, η Φενέρμπαχτσε με τον Μπάλντγουιν. Τους έχουν κλείσει εδώ και 40-50 μέρες. Όπως ακριβώς είχε κλείσει και ο Ολυμπιακός τον Κίναν Έβανς μη έχοντας λόγο να ασχοληθεί με άλλον παίκτη για τη συγκεκριμένη θέση.

@Photo credits: eurokinissi  
 
🔴 Η ανάρτηση δεν αποτελεί άρθρο του Olymp Eidisis. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην ιστοσελίδα που αναφέρεται παρακάτω. Για τυχόν παρατηρήσεις επικοινωνήστε μαζί μας: olympiakos-eidisis@mail.com
Προτεινόμενες σελίδες: ToPPost Greece | Στοίχημα - Καζίνο | Άλλες

Translate