Φιορεντίνα: Η «κατάρα» των «βιόλα» σε ευρωπαϊκούς τελικούς (vids)

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Φιορεντίνα: Η «κατάρα» των «βιόλα» σε ευρωπαϊκούς τελικούς (vids)

Φιορεντίνα: Η «κατάρα» των «βιόλα» σε ευρωπαϊκούς τελικούς (vids)
🔴 Τέσσερις ήττες μετράει η Φιορεντίνα σε ευρωπαϊκούς τελικούς και μόλις μία νίκη, αυτή πριν από 63 χρόνια (σ. το 1961) στο Κύπελλο Κυπελλούχων. 
 
Διαβάστε παρακάτω...
🔴 Μία εβδομάδα έχει απομείνει για τον μεγάλο τελικό του Conference League στην «OPAP Arena» και η αγωνία να κορυφώνεται ενόψει του μεγάλου ραντεβού των δύο φιναλίστ.

Ολυμπιακός και Φιορεντίνα θα κληθούν να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στις 29 Μαΐου, σε μία ελληνοϊταλική μάχη με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης, που αναμένεται να μαγνητίσει όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη.

Για τους «βιόλα» αυτή είναι η έκτη φορά που μετέχουν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται στη χώρα μας κόντρα στους «ερυθρόλευκους» δεν σταματούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν στην Ιταλία την κούπα, βάζοντας παράλληλα τέλος και στην «κατάρα» που τους ακολουθεί σε τελικούς.

Κι αυτό, γιατί από τις πέντε προηγούμενες φορές που η ομάδα της Φλωρεντίας έφτασε ως την… πηγή, μόνο μία φορά κατάφερε να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας!

Το πρώτο «χαστούκι» που δέχτηκε η Φιορεντίνα ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1956/57, όταν συνάντησε τη Ρεάλ Μαδρίτης του μεγάλου Αλφρέδο Ντι Στέφανο, του Ρεϊμόν Κοπά, του Πάκο Χέντο και των άλλων μεγάλων «αστέρων».

Ο τελικός διεξήχθη στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης και οι «μερένγκες» με τα γκολ των Ντι Στέφανο (69’ με πέναλτι) και Χέντο (75’) πήραν τη νίκη με 2-0 και γιόρτασαν την κατάκτηση του δεύτερου τίτλου τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ότι δεν κατάφερε εκείνη την περίοδο η Φιορεντίνα, το πέτυχε τελικά τέσσερα χρόνια αργότερα στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1960–61), όταν κέρδισε τη Ρέιντζερς στους διπλούς τελικούς και πήρε το τρόπαιο με το 0-2 στο «Άιμπροξ» και το 2-1 στη Φλωρεντία.

Εκ του αποτελέσματος όμως, αυτός έμελλε να είναι και ο μοναδικός ευρωπαϊκός τίτλος που πανηγύρισε η ιταλική ομάδα, αφού στα επόμενα 63 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα δεν «χαμογέλασε» ξανά!

Την περίοδο 1961/62 επέστρεψε σε τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όμως η Ατλέτικο Μαδρίτης της έφραξε τον δρόμο για την κορυφή.

Μετά το 1-1 στο πρώτο ματς που έγινε στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκώβης, οι «ροχιμπλάνκος» κέρδισαν 3-0 τους «βιόλα» στη ρεβάνς στη Στουτγκάρδη και ανέβηκαν αυτοί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Υπήρχε όμως και συνέχεια…

Το 1990 η ομάδα της Φλωρεντίας απέκλεισε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη Βέρντερ Βρέμης και πέρασε στον τελικό. Έναν τελικό - ιταλικό εμφύλιο, αφού απέναντί της ήταν η μεγάλη Γιουβέντους του (προπονητή) Ντίνο Τζοφ.

Οι «βιόλα», με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο στο βασικό τους σχήμα, ηττήθηκαν στο πρώτο ματς στο Τορίνο με 3-1 και όσο κι αν προσπάθησαν στη ρεβάνς να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση δεν τα κατάφεραν. Το 0-0 του επαναληπτικού χάρισε το τρόπαιο στη «Γηραιά Κυρία» και άφησε για ακόμα μία φορά την Φιορεντίνα με την πίκρα της ήττας.

Για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια η Φιορεντίνα επέστρεψε πέρσι σε ευρωπαϊκό τελικό. Οι «βιόλα» απέκλεισαν τη Βασιλεία στα ημιτελικά του Conference League χάρη στο γκολ του Μπαράκ στο 120’+10’ της παράτασης (σ. 1-3 η ρεβάνς) και στην τελευταία φάση του θεσμού συνάντησαν τη Γουέστ Χαμ στην Πράγα.

Το πέναλτι του Μπενραχμά στο 62’ έδωσε το προβάδισμα στα «σφυριά» (0-1) πριν ισοφαρίσουν οι Ιταλοί στο 67’ με τον Μποναβεντούρα (1-1), όμως τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι είχαν οι Άγγλοι και με χρυσό σκόρερ τον Μπόουεν στο 90’ πέτυχαν το 1-2 που τους χάρισε τη νίκη και την κούπα.

Φέτος η Φιορεντίνα επέστρεψε σε ευρωπαϊκό τελικό, πάλι στο Conference League με αντίπαλο όμως αυτή την φορά τον Ολυμπιακό.

Μένει να δούμε πλέον, αν η «κατάρα» που την ακολουθεί τα τελευταία 63 χρόνια θα έχει και συνέχεια, ώστε το τρόπαιο να μείνει στη χώρα μας και να πάρει τον δρόμο για τον Πειραιά.

🔴 Η ανάρτηση δεν αποτελεί άρθρο του Olymp Eidisis. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην ιστοσελίδα που αναφέρεται παρακάτω. Για τυχόν παρατηρήσεις επικοινωνήστε μαζί μας: olympiakos-eidisis@mail.com
Προτεινόμενες σελίδες: ToPPost Greece | Στοίχημα - Καζίνο | Άλλες

Translate