Η διαφορετική μεθοδολογία του Μεντιλίμπαρ, πέρσι με τη Σεβίλλη και φέτος με τον Ολυμπιακό

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η διαφορετική μεθοδολογία του Μεντιλίμπαρ, πέρσι με τη Σεβίλλη και φέτος με τον Ολυμπιακό

Η διαφορετική μεθοδολογία του Μεντιλίμπαρ, πέρσι με τη Σεβίλλη και φέτος με τον Ολυμπιακό
🔴 Γιατί αυτός ο τελικός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι «διαφορετικός» σε σχέση με τον περσινό στη Βουδαπέστη
 
Διαβάστε παρακάτω...
🔴 Έβαλε ήδη το όνομα του σε εκείνη την «ελίτ» παρέα προπονητών που βρέθηκαν με το προνόμιο της παρουσίας back to back σε ευρωπαϊκό τελικό, με διαφορετική ομάδα. Ο επόμενος μετά τον Τόμας Τούχελ (Παρί Σεν Ζερμέν 2020, Τσέλσι 2021).

Μένει να δούμε αν ο –περί ου ο λόγος- Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα κάνει το ίδιο και σε ένα άλλο αντίστοιχο γκρουπ. Εκείνους που κατέκτησαν δύο ευρωπαϊκά τρόπαια στη σειρά. Όπως και να έχει; Το σίγουρο είναι ότι ο Βάσκος θα φτάσει εκεί, από διαφορετικό μονοπάτι σε σχέση με το περσινό.

Όχι, δεν αναζητά κανείς ομοιότητες και διαφορές στην περσινή Σεβίλλη που νίκησε στον τελικό της Βουδαπέστης τη Ρόμα και κατέκτησε το Europa League με τον φετινό Ολυμπιακό που ετοιμάζεται για το αντάμωμα της ιστορίας του με την Φιορεντίνα. Άλλο είναι το ενδιαφέρον, και ήδη οι «μυημένοι» το συζητούν αρκετά: Οι προϋποθέσεις της προετοιμασίας.

Πέρσι ο Μεντιλίμπαρ βρέθηκε στον δρόμο για τον τελικό έχοντας στα χέρια του μια ομάδα με συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις και στο Ισπανικό πρωτάθλημα: Γιουβέντους-Σεβίλλη 1-1 (ο πρώτος ημιτελικός) στις 11/5, Βαγιαδολίδ- Σεβίλλη 0-3 στις 14/4, Σεβίλλη-Γιουβέντους 2-1 στις 18/5, Σεβίλλη-Μπέτις 0-0 στις 21/5, Έλτσε-Σεβίλλη 1-1 στις 24/5, Σεβίλλη-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 στις 27/5 και ο τελικός με τη Ρόμα στις 31/5.

Σε τρεις εβδομάδες δηλαδή ακριβώς επτά αναμετρήσεις εκ των οποίων οι τρεις την τελευταία εβδομάδα. Πως είναι ο φετινός χάρτης για τον 63χρονο προπονητή; «Λευκός» για δέκα μέρες στη σειρά. Χωρίς παιχνίδι για την ομάδα του μιας και ο Ολυμπιακός έπαιξε τελευταία φορά την περασμένη Κυριακή (19/5) με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ένα ολόκληρο δεκαήμερο για έναν τελικό όπου οι Ερυθρόλευκοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να φτάσουν ως εκείνον με τα πόδια, καθώς η έδρα τους είναι μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά.

Αν είναι καλύτερο ή όχι αυτό το δεκαήμερο «break»; Τυπικά, ναι. Ποιος δεν συντάσσεται με την ιδέα να έχει ένα γκρουπ τον χρόνο του να «ξεκουραστεί», να δώσει χρόνο αποκατάστασης σε τραυματίες (ήδη είναι έτοιμοι οι Βιθέντε Ιμπόρα και ο Φρανσίσκο Ορτέγκα), να έχει πλεονέκτημα μιας κανονικής προετοιμασίας; Πρακτικά; Εκείνοι που ζουν το ποδόσφαιρο από πιο κοντά, ξέρουν τη σημασία του «ρυθμού» και εκτιμούν ότι πολλές φορές αυτό το στοιχείο είναι που κάνει και τη διαφορά. Ας υπάρχει μεγαλύτερη κούραση.

Πως το έχει δουλέψει όλο αυτό ο κόουτς; Με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο, έχοντας κόψει στη «μέση» αυτό το διάστημα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε Κυριακή με τον Παναθηναϊκό και Δευτέρα πρωί είχε ένα σύντομο πρόγραμμα αποκατάστασης στον Ρέντη. Έπειτα ρεπό την Τρίτη και την Τετάρτη (21-22/5) και την Πέμπτη την υποχρέωση της Media day (23/5) που σαφώς και δεν επέτρεψε κανονική προπόνηση (με σύνδεση… live-streaming). Ουσιαστικά ο Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε την δουλειά για τον τελικό την Παρασκευή (24/5). Ανέβασε τον ρυθμό το Σάββατο (25/5). Και την Κυριακή έδωσε ακόμη ένα ρεπό. Ουσιαστικά η χθεσινή προπόνηση (10.30) ήταν η «κορύφωση» της συγκεκριμένης μεθοδολογίας μιας και το απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια: Τρεις «δυνατές» προπονήσεις σε οκτώ ημέρες. Γιατί; Προφανώς γιατί εκείνος και οι συνεργάτες του βρήκαν αυτή την απάντηση στην «εξίσωση» για το καλύτερο δυνατό «φορμάρισμα» την κατάλληλη στιγμή.

Και η Φιορεντίνα; Οι Βιόλα αγωνίστηκαν τη Πέμπτη (23/5) με αντίπαλο την Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Μια παρτίδα που έκρινε –υπέρ τους- το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εκείνοι δεν είχαν την άνεση της «ανάπαυσης», έχουν όμως σίγουρα ένα πρόγραμμα που προϊδεάζει σε ρυθμό. Αυτά βεβαίως θα πρέπει να αποδειχθούν στο χορτάρι. Εκεί θα δοθούν όλες οι απαντήσεις και για τους Ερυθρόλευκους και για τους Ιταλούς.

Μέχρι τότε; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Πειραιώτες έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον προπονητή τους. Στον τρόπο. Τις ιδέες. «Είναι προπονητής που έχει πάρει ευρωπαϊκό, ξέρει να κερδίζει και μας έχει μεταφέρει έντονα πώς να το κάνουμε, μας προετοιμάζει πολύ καλά πριν από κάθε ματς» όπως λέει ο Παναγιώτης Ρέτσος. «Ο κόουτς ήρθε και άλλαξε τα πάντα, μας έκανε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, μας μετέφερε την νοοτροπία νικητή, να είμαστε εμείς το αφεντικό με όποιον και να παίζουμε. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε ένα τόσο μεγάλο προπονητή στην ομάδα μας, είναι πάνω από όλα νικητής!» όπως λέει ο Κώστας Φορτούνης

🔴 Η ανάρτηση δεν αποτελεί άρθρο του Olymp Eidisis. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην ιστοσελίδα που αναφέρεται παρακάτω. Για τυχόν παρατηρήσεις επικοινωνήστε μαζί μας: olympiakos-eidisis@mail.com
Προτεινόμενες σελίδες: ToPPost Greece | Στοίχημα - Καζίνο | Άλλες

Translate