Ολυμπιακός: Αυτό είναι το τεχνολογικό «όπλο» που εφαρμόζει ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το τεχνολογικό «όπλο» που εφαρμόζει ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το τεχνολογικό «όπλο» που εφαρμόζει ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του
 Το Gazzetta έψαξε και σας παρουσιάζει ποιο είναι το τεχνολογικό «όπλο» που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του στον Ολυμπιακό, αλλά και ποια είναι η λειτουργία του.
Διαβάστε παρακάτω...
🔴 Το μεσημέρι της Τρίτης (23/11) δημοσιεύτηκε στην Πορτογαλία, στην ιστοσελίδα Maisfutebol, ρεπορτάζ σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του. Η χρήση ποδοσφαιρικού software που τους επιτρέπει να παρακολουθούν σε live ροή τα παιχνίδια που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Το Gazzetta έψαξε να μάθει τί ακριβώς είναι αυτό το εργαλείο που χρησιμοποιεί το πορτογαλικό σταφ, εργαλείο που βέβαια δεν λείπει από καμία μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, αλλά και το οποίο εφαρμόζεται σε ουκ ολίγα πρωταθλήματα, όπως στην Τουρκία, την Πολωνία, το Ισραήλ, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αγγλία. Καλώς ή κακώς, το ποδόσφαιρο έχει πάει για τα καλά στην τεχνολογία...

Τα προγράμματα που δίνουν στα προπονητικά επιτελεία τα στοιχεία των αγώνων την ώρα της διεξαγωγής τους είναι δύο, το NAC το Sportscode. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς από τα δύο είναι εκείνο που χρησιμοποιεί το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού, αλλά αμφότερα, σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν, είναι εξαιρετικά και το ίδιο αποδοτικά. Ποια ακριβώς όμως είναι η λειτουργία τους;

Πριν από ένα παιχνίδι, το εκάστοτε προπονητικό τιμ κάνει τα πλάνα του για το πώς θα παραταχθεί και καταστρώνει σχέδια για τον αντίπαλο, για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Μπορεί για παράδειγμα να προκύπτει το συμπέρασμα βάσει στατιστικών πως ο αντίπαλος στα πρώτα 30 λεπτά κάνει κατά μέσο όρο πέντε επιθέσεις από δεξιά και τρία σουτ από τον χώρο του κέντρου.

Μαρτίνς, πάγκος

Την ώρα της αναμέτρησης ο αναλυτής της ομάδας, ο οποίος βρίσκεται με κάμερα στην εξέδρα, συνήθως στο χώρο του κέντρου, κόβει φάσεις από το παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη (live event data) και με καθυστέρηση 10-15 δευτερολέπτων σε σχέση με τη live ροή του αγώνα τις στέλνει στους συνεργάτες του στον πάγκο, οι οποίοι τις παρακολουθούν στα tablets. Έτσι το εκάστοτε σταφ στον πάγκο μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά που περίμενε να δει από τον αντίπαλο στα πρώτα 30 λεπτά, συμβαίνουν στο πρώτο δεκάλεπτο. Θα φτάσει έτσι στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας του και πως θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκύπτουν. Ο βοηθός μπορεί έτσι να ενημερώσει τον προπονητή πως ό,τι είχε σχεδιαστεί δεν «βγαίνει», ότι ας πούμε προκύπτει πρόβλημα από τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά ή πως ο αντίπαλος επιθετικός ενώ αναμενόταν να είναι πιο στατικός, αποδεικνύεται το αντίθετο. Με άλλα λόγια, ένας προπονητής δεν περιμένει να τελειώσει ένα παιχνίδι για να κάνει αξιολόγηση του τι έχει συμβεί, του δίνεται η δυνατότητα να την κάνει εκείνη τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουν φορτωθεί και που έχουν σταλεί στα tablets.

Από εκεί και πέρα, το σταφ του Ολυμπιακού είναι σε θέση να παρακολουθεί τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του με τα ειδικά διαμορφωμένα γιλέκα που φορούν την ώρα των αγώνων. Είναι gps που δίνουν στο επιτελείο τη δυνατότητα να δουν σε live χρόνο πόσο έχει κουραστεί ένας ποδοσφαιριστής. Η Φενέρμπαχτσε, για παράδειγμα, στον αγώνα της Πέμπτης (25/11, 22.00) στο Φάληρο θα έχει τη δυνατότητα να δει όχι μόνο τη φυσική κατάσταση των δικών της παικτών, αλλά και εκείνων του Ολυμπιακού μέσω του InStat Fitness, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από τη FIFA και μέσω της κάμερας που έχει τοποθετηθεί, μέσω αλγορίθμου, στέλνει δεδομένα για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών την ώρα του αγώνα.

Στην Ελλάδα μπορεί όλο αυτό να μοιάζει πρωτοποριακό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι διότι χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε πάρα πολλά πρωταθλήματα. Απλά στη χώρα μας είναι πολύ λίγες οι ομάδες που μπαίνουν στη διαδικασία να πορευτούν με αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια των αγώνων και γι' αυτό κάνει εντύπωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός δίνει βαρύτητα στο κομμάτι αυτό και σίγουρα δεν είναι χαμένος.

Η ανάρτηση δεν αποτελεί άρθρο του Olymp Eidisis. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην ιστοσελίδα που αναφέρεται παρακάτω. Για τυχόν παρατηρήσεις επικοινωνήστε μαζί μας: olympiakos-eidisis@mail.com
Προτεινόμενες σελίδες: ToPPost Greece | Στοίχημα - Καζίνο | Άλλες

Translate