Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Καπίνο vs Λεάλι: Το απόλυτο crash test!

Καπίνο vs Λεάλι: Το απόλυτο crash test!

Με τη βοήθεια του επί σειρά ετών προπονητή τερματοφυλάκων της Άρσεναλ, Σπύρου Πασπαλίδη, έγινε σύγκριση με επιστημονικό τρόπο τους δύο νεαρούς ταλαντούχους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού.


Στέφανος Καπίνο – Νίκολα Λεάλι: Δύο νεαροί σε ηλικία τερματοφύλακες, δύο μεγάλα ταλέντα, δύο ποδοσφαιριστές που καλούνται να κολυμπήσουν στα… βαθιά νερά του Πειραιά και να φορέσουν τα γάντια του μεγάλου Ρομπέρτο.

Έχοντας διανύσει πλέον το πρώτο δίμηνο της σεζόν, μπορούμε να εξάγουμε και τα πρώτα συμπεράσματα για την αξία τους. Ποιος είναι καλύτερος; Που υπερτερεί ο ένας και που ο άλλος;

Θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να απαντήσουμε με μια απλή καταγραφή των στατιστικών δεδομένων των δύο παικτών στα παιχνίδια που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Πάουλο Μπέντο. Ωστόσο, πίσω από την εκγύμναση και την προετοιμασία ενός τερματοφύλακα πλέον κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε έναν από τους πλέον κατηρτισμένους προπονητές τερματοφυλάκων της χώρας μας, τον Σπύρο Πασπαλίδη, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε το «απόλυτο» crash test των δύο τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού, με τη γλώσσα της ποδοσφαιρικής επιστήμης και όχι της απλής δημοσιογραφικής προσέγγισης.

Ο ρόλος του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα ένα συγκριτικό τεστ ανάμεσα σε δύο τερματοφύλακες, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αξιολογούνται πλέον οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης θέσης στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ, βάση της σημασίας που της δίνουν οι κορυφαίοι προπονητές του πλανήτη. Για το λόγο αυτό – και για να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή η σύγκριση ανάμεσα σε Καπίνο και Λεάλι - θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας τα ακόλουθα:

Α. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας όπως και οι παίκτες έχει προκαθορισμένους ρόλους που είναι βασισμένοι στις αρχές του ποδοσφαίρου.

Οι αρχές αυτές χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες-φάσεις:
1) Κατοχή της μπάλας από την ομάδα του.
2) Μετάβαση κατοχής της μπάλας από την ομάδα του στην αντίπαλη ομάδα.
3) Κατοχή της μπάλας από τους αντιπάλους.
4) Μετάβαση κατοχής της μπάλας από τους αντιπάλους στην ομάδα του.

Β. Ένας σύγχρονος τερματοφύλακας για να είναι αποτελεσματικός στις παραπάνω φάσεις πρέπει απαραίτητα να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Αντίληψη (χώρου, συμπαικτών και αντιπάλων).
2) Δυνατότητα λήψης κατάλληλων αποφάσεων (προβλεψιμότητα, αναγνώριση, δυνατότητες, επιλογές).
3) Εκτέλεση ενεργειών (ταχύτητα, συγχρονισμός, ποιότητα, ευστοχία).

Γ. Ο τρόπος με τον οποίο ο τερματοφύλακας ανταποκρίνεται σε κάθε μία από τις κύριες φάσεις, καθορίζει το στυλ του παιχνιδιού του σε κάθε ένα από τα καθήκοντά του.

Τα καθήκοντα αυτά όπως φαίνονται και στους πίνακες που θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω για τη σύγκριση Καπίνο - Λεάλι είναι τα εξής:

1) Αντιμέτωπος σε σουτ – “Shot Stopping”
2) Αντιμέτωπος σε ψηλές μπαλιές και κοψίματα - “Dealing with Crosses/High balls/Cutbacks”
3) Αντιμέτωπος σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός - “Dealing with 1vs1”
4) Διανομή παιχνιδιού - “Distribution”
5) Υποστήριξη και επικοινωνία - “Support and Communication”

Δ. Καθοριστικός παράγοντας για την αξιολόγηση ενός τερματοφύλακα αποτελεί το “Trigger Moment”, που είναι η στιγμή που καθορίζει το στιλ του.

Ο τερματοφύλακας μπορεί να είναι “proactive – προενεργητικός” ή “reactive – αντιδραστικός”. Οι φίλαθλοι συνήθως αναγνωρίζουν την «εκτέλεση των ενεργειών», επικροτώντας τους τερματοφύλακες που κάνουν εντυπωσιακές αποκρούσεις και αδικώντας εκείνους που με οξυδέρκεια και διορατικότητα από πριν έχουν κατάλληλα ενεργήσει ώστε να είναι αποτελεσματικοί χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ομάδα τους. Ωστόσο βάσει της εξέλιξης της αθλητικής επιστήμης, ο σύγχρονος τερματοφύλακας πρέπει περισσότερο να προενεργεί (να προλαμβάνει, δηλαδή, τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων μπροστά από την εστία του) και λιγότερο να αντιδρά.

Τι είναι το “Goalkeeper Performance Test”

Ο τρόπος παιχνιδιού και η ικανότητα του τερματοφύλακα σε αυτόν, αποτελούν στοιχεία που εκπαιδεύονται. Για το λόγο αυτό τα μεγάλα ποδοσφαιρικά Club εφαρμόζουν τα “Goalkeeper Performance Test” με τα οποία αξιολογούν τον τερματοφύλακα σε στοιχεία αντιληπτικά, λήψης απόφασης και εκτελεστικά (perception, decision, execution - «PDE») και τον κατατάσσουν για κάθε ένα από τα καθήκοντα του. Ας δούμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα Καπίνο και Λεάλι στο τεστ αξιολόγησης του Σπύρου Πασπαλίδη.

Κατηγορία 1: Αντιμέτωπος σε σουτ (“Shot Stopping»)

Τόσο ο Καπίνο, όσο και ο Λεάλι, ενεργούν στη συγκεκριμένη κατηγορία ως «αντιδραστικοί» τερματοφύλακες. Τι σημαίνει αυτό;

• Δεν γνωρίζουν συνήθως τον τύπο του σουτ προς την εστία και αιφνιδιάζονται εύκολα αντιδρώντας αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η κατοχή της μπάλας στους αντιπάλους.

• Ενεργούν συνήθως αποτελεσματικά, καταβάλλοντας όμως υπερπροσπάθεια για την απόκρουση ενός σουτ.

• Κινούνται συνήθως ελάχιστα γύρω και κάτω από την εστία τους όσο οι αντίπαλοι προσπαθούν να βρουν χώρους για να σουτάρουν, έχοντας κατά βάση εσφαλμένες τοποθετήσεις.

Και οι δύο τερματοφύλακες, λοιπόν, στηρίζονται περισσότερο στα εξαιρετικά τους αντανακλαστικά, στοιχείο που τους καθιστά ιδιαίτερα εντυπωσιακούς κάτω από την εστία τους, αλλά αυξάνει το βαθμό επικινδυνότητας κάθε σουτ που επιχειρείται προς αυτή.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΣΕ ΣΟΥΤ / "SHOT STOPPING"

ΣΤΙΛ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΑΝΤΙΛΗΨΗΑΠΟΦΑΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΠΙΝΟΑντιδραστικός--4
ΛΕΑΛΙΑντιδραστικός--4

Κατηγορία 2: Αντιμέτωπος με ψηλές μπαλιές και κοψίματα (“Dealing with Crosses/High balls/Cutbacks”)
 

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία των δύο παικτών, καθώς με τη ματιά του απλού φιλάθλου, ο μεν Καπίνο είναι ένας τερματοφύλακας που παίζει μέσα στην εστία του, ο δε Λεάλι που επιχειρεί πολύ πιο εύκολα εξόδους. Κι όμως.

Η στάση του σώματος του Καπίνο κάθε φορά που επιχειρείται σέντρα (είτε ψηλή, είτε χαμηλή) προς την περιοχή του, είναι επιθετική. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στις πλαγιοκοπήσεις των αντιπάλων όταν αυτές καταλήγουν σε χαμηλή πάσα, και το μοναδικό του πρόβλημα έγκειται πολλές φορές στην τάση του να μην εκτελεί εξόδους σε ψηλές σέντρες, παρά το γεγονός ότι η όλη του τοποθέτηση προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Ο Λεάλι, αντίθετα, είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνος τερματοφύλακας. Κινείται πολύ περισσότερο εκτός εστίας, αλλά πολλές φορές λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις που τον παρασύρουν σε λανθασμένες εκτελέσεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΨΗΛΕΣ ΜΠΑΛΙΕΣ, ΚΟΨΙΜΑΤΑ / "DEALING WITH CROSSES/HIGH BALLS/CUTBACKS

ΣΤΙΛ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΑΝΤΙΛΗΨΗΑΠΟΦΑΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΠΙΝΟΠροενεργητικός544
ΛΕΑΛΙΠροενεργητικός532

Κατηγορία 3: Καταστάσεις ένας εναντίον ενός (“Dealing with 1vs1”)

Στη συγκεκριμένη κατηγορία Καπίνο και Λεάλι ενεργούν εντελώς διαφορετικά. Ο Έλληνας τερματοφύλακας λειτουργεί προενεργητικά, ενώ ο Ιταλός αντιδραστικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ο Καπίνο  είναι ένας τερματοφύλακας που συνήθως καθυστερεί τον αντίπαλο με υπομονή και περιμένει τον κατάλληλο χρόνο δράσης, τον παγιδεύει σε χώρους όπου ο αντίπαλος δεν έχει καθαρό πλεονέκτημα, ενώ σε διεκδικήσιμες μπαλιές συνήθως προσεγγίζει πρώτος την μπάλα και τη μπλοκάρει με ασφάλεια. Μειονέκτημά του ότι πολλές φορές παίρνει λάθος αποφάσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων

Ο Λεάλι αντίθετα προτάσσει συνήθως το σώμα του για να μπλοκάρει την μπάλα και να καλύψει την εστία του, ενεργεί τις περισσότερες φορές με κεκτημένη ταχύτητα το οποίο μπορεί συχνά να έχει ως αποτέλεσμα παραβάσεις πέναλτι, ενώ δεν ελέγχει συνήθως την κίνηση του αντιπάλου.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ / "DEALING WITH 1VS1"

ΣΤΙΛ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΑΝΤΙΛΗΨΗΑΠΟΦΑΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΠΙΝΟΠροενεργητικός324
ΛΕΑΛΙΑντιδραστικός--4
 

Κατηγορία 4: Διανομή παιχνιδιού (“Distribution”)

Ίσως η… αχίλλειος πτέρνα και των δύο πορτιέρο. Ενώ αμφότεροι ανήκουν στην κατηγορία τερματοφυλάκων που προσπαθούν να συμμετέχουν ενεργά στην δημιουργία του παιχνιδιού, αναγνωρίζουν το ρυθμό του παιχνιδιού και λαμβάνουν τις καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές για την μεταβίβαση της μπάλας, εμφανίζουν μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση των αποφάσεών τους, κυρίως όταν αυτή γίνεται με τα πόδια.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ / "DISTRIBUTION"

ΣΤΙΛ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΑΝΤΙΛΗΨΗΑΠΟΦΑΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΠΙΝΟΠροενεργητικός422
ΛΕΑΛΙΠροενεργητικός432

Κατηγορία 5: Υποστήριξη και επικοινωνία (“Support and Communication”)

Άλλο ένα κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο τόσο ο Καπίνο, όσο και ο Λεάλι, έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Και οι δύο επιχειρούν να έχουν σημαντική συμμετοχή στο συνολικό παιχνίδι της ομάδας τους, προσφέροντας συνήθως μία επιπλέον επιλογή για τους συμπαίκτες τους και τολμούν να κινούνται συχνά προς τα εμπρός, ιδίως έξω από το την περιοχή τους. Το πρόβλημα και των δύο είναι ότι πολλές φορές λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / "SUPPORT AND COMMUNICATION"

ΣΤΙΛ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΑΝΤΙΛΗΨΗΑΠΟΦΑΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΠΙΝΟΠροενεργητικός423
ΛΕΑΛΙΠροενεργητικός432
 

Το παραπάνω, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένα scout report για τους δύο τερματοφύλακες του Ολυμπιακού, βάσει της εικόνας που έχουν εμφανίσει στα έως τώρα επίσημα παιχνίδια των πρωταθλητών.

Θέλήσαμε να σας μεταφέρουμε ένα δείγμα πιο επιστημονικής καταγραφής των επιδόσεων ενός αθλητή. Γιατί όσο στα μάτια ενός απλού φιλάθλου, το ποδόσφαιρο θα αποτελεί πάντα την… μπαλίτσα που αγαπήσαμε, πλέον έχει εξελιχθεί σε μια ολόκληρη επιστήμη. Και ειδικά η εκγύμναση, η προετοιμασία και η αξιολόγηση ενός τερματοφύλακα, γίνεται με τόσο εξειδικευμένο τρόπο, που οι περισσότεροι φίλαθλοι – ακόμη και δημοσιογράφοι – αγνοούμε


Πηγή:sdna.gr
Προτεινόμενες σελίδες: Score Live | Στοίχημα | ToPPost Greece | RedEarth | Άλλες