Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

SOS: Πρόσω ολοταχώς για το ναυάγιο του Grexit!

SOS: Πρόσω ολοταχώς για το ναυάγιο του Grexit!

Ολοταχώς για Grexit οδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο βάσει των εξελίξεων που (δεν) έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.


Βέβαια, η πιθανότητα ανατροπής πάντα υπάρχει. Ωστόσο φαίνεται πως μόνο μία θεαματική κυβίστηση από τη μία (ΕΠΟ) ή την άλλη πλευρά (Κοντονής) μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ απλώς επέτεινε το αδιέξοδο, αφού η διοίκηση Γκιρτζίκη δεν έκανε ουσιαστικά την παραμικρή υποχώρηση απέναντι σε όσα ζητεί η πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού κυρίως στο κομμάτι της παραίτησης των ποινικά διωκόμενων στελεχών της ομοσπονδίας.

Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση της ΕΠΟ οδηγεί με τα… χίλια στο καταστροφικό Grexit (εκτός, φυσικά, αν ο υφυπουργός… ξεχάσει όσα έλεγε). Κι αυτό γιατί πρακτικά απαιτεί από τον Κοντονή να ακυρώσει τους νόμους του και να ανακαλέσει την απόφασή του για ματαίωση του Κυπέλλου δίχως από την πλευρά της να παραχωρεί σπιθαμή… εδάφους της. Δίχως δηλαδή να δέχεται να δρομολογήσει διαδικασίες αυτοκάθαρσης, δίχως να υποβάλλονται παραιτήσεις, δίχως να υπάρχει πρόθεση να θέσει κάποιος τον εαυτό του εκτός ομοσπονδίας έως ότου «καθαρίσει» με τις δικαστικές περιπέτειές του.

Έτσι, ο Κοντονής βλέπει να καταλήγει σε φιάσκο ο στρατηγικός σχεδιασμός του να πιέσει μέσω του Grexit την ΕΠΟ να κάνει αυτοκάθαρση. Διότι η ΕΠΟ το μόνο που δέχεται είναι να ξεκινήσει η διαδικασία εναρμόνισης του καταστατικού της με εκείνο της FIFA. Η μοναδική παραχώρησή της λοιπόν είναι να πράξει κάποια στιγμή στο μέλλον το απολύτως… αυτονόητο: να δώσει στη δική της Επιτροπή Δεοντολογίας τη δικαιοδοσία που έχει το αντίστοιχο όργανο της FIFA ώστε να μπορούν να ελεγχθούν (και να αποπεμφθούν) και εκείνοι που κατηγορούνται για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν το καλοκαίρι του 2015.

Τι κάνει με αυτό η ΕΠΟ; Κοροϊδεύει τον κόσμο, μια και ούτως ή άλλως για τη διαδικασία εναρμόνισης (συγκρότηση επιτροπών, εξέταση κανονισμών και καταστατικού, διαβουλεύσεις, αποφάσεις, εφαρμογή κλπ.) θα χρειαστούν περίπου δέκα μήνες!

Η ομοσπονδία αρνήθηκε να κάνει έστω μισό βήμα πίσω. Και έβαλε το προσωπικό συμφέρον συγκεκριμένων στελεχών της, που φοβούνται ότι μία αποχώρηση από την ομοσπονδία θα τους άφηνε «ανοιχτούς» δικαστικά, πάνω από το συμφέρον, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αμετανόητοι, μοιραίοι και άβουλοι…

Η αλήθεια είναι μία: η σημερινή συνεδρίαση στην ΕΠΟ, που αναμενόταν από πολλούς ότι θα ήταν η απαρχή για τη λύση του προβλήματος, όχι μόνο δεν μετρίασε τον κίνδυνο Grexit αλλά τον αύξησε δραματικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ η ανακοίνωση της ομοσπονδίας στέλνει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Grexit, αδιαφορώντας πλήρως για τις τραγικές συνέπειες που θα υπάρξουν.

Μάλιστα, από συμβούλους της ΕΠΟ διαψευδόταν κατηγορηματικά ότι ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης καταφέρθηκε εναντίον της ομοσπονδίας κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο εκπρόσωπος της FIFA και της UEFA άκουσε τον Γιώργο Μποροβήλο να του εκφράζει το παράπονο ότι «εγώ ταλαιπωρούμαι πέντε χρόνια για ένα πλημμέλημα» (αναφερόμενος στο σκαμνί που θα καθίσει για την υπόθεση Koriopolis). «Αυτά στο εξωτερικό λύνονται σε έξι μήνες. Μόνο στην Ελλάδα διαρκούν τόσο πολύ αυτές οι διαδικασίες», του απάντησε ο Κουτσοκούμνης.

Ενστάσεις για την ανακοίνωση ρήξης που εκδόθηκε εξέφρασαν μόνον δύο παριστάμενοι. Ο εκπρόσωπος της Λίγκας και στέλεχος της ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες, ο οποίος είπε «διαφωνώ με το περιεχόμενο και την ουσία της επιστολής σας» για να εισπράξει την απαξιωτική απάντηση του -γαντζωμένου στην καρέκλα του- Γκιρτζίκη: «Καλά, εσύ διαφωνείς με όλα».

Ο έτερος που διαφώνησε ήταν ο διευθυντής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γιώργος Δημητρίου: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ανακοίνωση οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε.

Η μπάλα είναι πλέον στα πόδια του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος εμφανίζεται εγκλωβισμένος στη δική του βεβιασμένη ενέργεια να ματαιώσει το Κύπελλο και να οδηγήσει το ποδόσφαιρο εκτός Ευρώπης με επίσημη αιτιολογία τα θέματα… βίας και δημόσιας τάξης.

Εκ των υστέρων βέβαια ζήτησε από την ΕΠΟ να… ξηλωθεί οικειοθελώς για να επαναρχίσει το Κύπελλο (αφήνοντας ταυτόχρονα έξω από την κουβέντα τους παράγοντες των ομάδων που εμπλέκονται σε δικαστικά ζητήματα…), γνωρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ουτοπικό. Ακριβώς επειδή μιλάμε για ΑΥΤΗΝ την ΕΠΟ.

Το αδιέξοδο είναι πλήρες τούτη την ώρα και μόνον ένας από μηχανής θεός ή μία… κωλοτούμπα θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό.
Πηγή:sport-fm.gr

Προτεινόμενες σελίδες: Score Live | Στοίχημα | ToPPost Greece | RedEarth | Άλλες