Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ!

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ!

Τέσσερα κομβικά σημεία ζήτησε ο Κοντονής, όπως διαβάζω, που «πρέπει να γίνουν άμεσα» ώστε να ανάψει το πράσινο φως για τη συνέχιση του Κυπέλλου.


Τα σημεία αυτά, πάντα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που βγαίνουν από το υφυπουργείο Αθλητισμού, είναι τα εξής:

1. «Μέσα στο επόμενο 48ωρο η ΕΠΟ θα πρέπει να έχει αποσύρει το αίτημα που έχει κάνει στο ΣτΕ».

2. «Θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη η FIFA και η UEFA να έχουν στείλει κοινή επιστολή στο υπουργείο στην οποία θα δεσμεύεται στα σημεία που συμφώνησαν και θα πρέπει ν’ αλλάξουν στην ΕΠΟ».

3. «Εάν συμβούν όλα αυτά, τότε ο υφυπουργός Αθλητισμού θ’ ανάψει το πράσινο φως για την επανέναρξη του Κυπέλλου».

4. «Την Τετάρτη (πιθανότατα) έρχονται ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA για να συνεχιστούν οι συζητήσεις πάνω στην κοινή βάση που έχουν βάλει οι εμπλεκόμενοι».

Ας τα δούμε ένα προς ένα. Πρώτο βήμα, λοιπόν, η ΕΠΟ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μην αποσύρει το αίτημά της προς το ΣτΕ, που αφορούσε τη διακοπή του Κυπέλλου, αφού… το Κύπελλο θα συνεχιστεί.

Δεύτερο βήμα: Η κοινή επιστολή της FIFA και της ΕΠΟ ήταν αίτημα των… FIFA και ΕΠΟ, από την πρώτη συνάντηση με τον Κοντονή, και δεν θα περιέχει μόνο τα σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΕΠΟ (και είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) αλλά και αυτά που πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση όσον αφορά τους ΝΟΜΟΥΣ που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την κυβερνητική ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στο ποδόσφαιρο.

Τρίτο βήμα, «ο υφυπουργός θα ανάψει το πράσινο φως, αν συμβούν όλα αυτά». Μωρέ, θα το ανάψει… πιο γρήγορα και από την κυρα-Τασία, την καντηλανάφτισσα της Αγίας Παρασκευής, βοήθειά μας.

Τέταρτο βήμα, θα ξανάρθουν οι εκπρόσωποι FIFA και UEFA, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις πάνω στην «κοινή βάση» που έχουν βάλει οι ενδιαφερόμενοι. Και αυτό αναφέρεται στην επιστολή της FIFA, ως ένας από τους όρους για να αποφευχθεί το GREXIT!

Οι… μεταλλάξεις μιας δικαιολογίας

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οτι υπήρξε μια καθολική επικράτηση της FIFA σε όλα τα θέματα. Πουθενά δεν έκανε πίσω η FIFA, ούτε καν στην αναμόρφωση του Καταστατικού της ΕΠΟ, που αφορά την αλλαγή ενός όρου στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκείνος που έκανε πίσω βεβαίως -και ομιλούμε για ΑΤΑΚΤΗ υποχώρηση- είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού. Ή, μάλλον, για να μην προσωποποιούμε το θέμα, η κυβέρνηση, η οποία ΚΑΤΑΛΑΒΕ προφανώς ότι δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τόσο ΟΔΥΝΗΡΗΣ -και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο- απόφασης, με ΠΟΛΛΕΣ προεκτάσεις σε όλους τους τομείς: κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κ.ά. Το τι μεσολάβησε και τι ήταν αυτό που μετέβαλε τον αρχικό πολιτικό «τσαμπουκά» του υφυπουργού δεν είναι ούτε απλό, ούτε της παρούσης. Ο σκοπός εξ αρχής ήταν ένας: να συνεχιστεί το Κύπελλο, που διεκόπη ύστερα από καταφανώς ΑΔΙΚΗ, ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ και εντελώς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ απόφαση του κ. Κοντονή. Και βεβαίως, είναι αποδεικτικό του πόσο διάτρητη ήταν αυτή η απόφαση, το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλήθηκε ως «δικαιολογία» η «έξαρση της βίας» -που βεβαίως προκλήθηκε μονομερώς, από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ-, στη συνέχεια μετατράπηκε σε απαίτηση να φύγουν οι διωκόμενοι της ΕΠΟ, αργότερα επικεντρώθηκε στο πιο απλοποιημένο «να φύγει ο Γκιρτζίκης», και πού κατέληξε; Στο μάλλον ΑΣΤΕΙΟ επιχείρημα της… «εναρμόνισης του Καταστατικού της ΕΠΟ στο θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας»!!!

Ενα το πρόβλημα: Η παρεμβατικότητα του κράτους!

Το πρόβλημα βεβαίως που δημιουργήθηκε, και ακόμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ, είναι η δυνατότητα παρέμβασης του κράτους (δηλαδή του κάθε σημερινού ή μελλοντικού Κοντονή) σε θέματα ποδοσφαίρου. Αυτή η δυνατότητα, που εξ αρχής θύμισε καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας, ήταν η βασική αιτία του κακού. Ο Κοντονής κατάφερε να περάσει από τη Βουλή -με την παραπαίουσα κυβερνητική πλειοψηφία- διάταξη η οποία του δίνει το δικαίωμα όχι μόνο να διακόπτει όποτε κρίνει ο ίδιος τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, αλλά ακόμα και να σταματάει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα! Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, ΑΥΤΟ είναι το ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ και ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατά τα… λοιπά, εκείνο που τίθεται αυτή τη στιγμή προς αναμονή, με δικαιολογημένη περιέργεια, είναι το αν θα κατέβει ή όχι ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης»! Αν δηλαδή θα μεταβάλει την αρχική του θέση, που διατυπώνει από την ημέρα του πρώτου αγώνα της Τούμπας με έμφαση και «γεροντική» επιμονή: «Δεν πρόκειται να κατέβουμε στη ρεβάνς αν δεν αλλάξει η ΕΠΟ» και διάφορα τέτοια.

Προβλέπω ότι θα κατέβει!

Αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ποιες θα είναι οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ που θα προκληθούν στην ομάδα του αν τελικά επιμείνει να υλοποιήσει αυτή την αρχική του απόφαση. Και βεβαίως, είναι τόσο σοβαρές, που θεωρώ ότι μάλλον θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά του και θα κατεβάσει την ομάδα του στη ρεβάνς, φροντίζοντας φυσικά, όπως πάντα, να δημιουργήσει το «κατάλληλο κλίμα» που θα του δώσει και άλλοθι για τη διαφαινόμενη συντριβή. Προσπαθώντας -όπως πάντα- να περάσω μπροστά από τις εξελίξεις, μπορώ να υποστηρίξω ότι η αρχή της δημιουργίας κλίματος φανατισμού ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο θα γίνει με την ανακοίνωση του διαιτητή που θα ορισθεί από την ΕΠΟ. Οποιος και να είναι αυτός, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έντονη «αμφισβήτηση» του κ. Σαββίδη και των ανθρώπων του, για έναν και μοναδικό λόγο: την προσπάθεια επηρεασμού του εκ των προτέρων. Οπως γίνεται πάντα δηλαδή. Προβάλλεται, ακόμη, ως επιτυχία του Κοντονή η πιθανότητα να γίνει ο τελικός χωρίς θεατές και ίσως με ξένο διαιτητή! Και αυτό, όμως, δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση απαίτηση του υφυπουργού. Το αντίθετο συνέβη: Ηταν μια πρόταση του εκπροσώπου της FIFA, ο οποίος την έβαλε στο τραπέζι προκειμένου να ολοκληρωθεί πάση θυσία το Κύπελλο. Και βεβαίως, εφ’ όσον το πρότεινε η FIFA, η ΕΠΟ δεν ήταν δυνατόν να μην το αποδεχτεί.

Η καθοριστική δήλωση του Σάββα

Πρέπει να το πούμε και να το τονίσουμε. Κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, τον σημαντικότερο ρόλο για την αίσια τελική έκβαση της υπόθεσης GREXIT έπαιξε η ΘΕΣΗ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Αυτή δηλαδή που εκφράσθηκε με δήλωση του αντιπρόεδρου μας, Σάββα Θεοδωρίδη, την Παρασκευή το βράδυ. Η θέση αυτή διέλυσε κάθε ΟΝΕΙΡΟ και συνέτριψε κάθε ΟΡΕΞΗ στους γνωστούς αντιπάλους και συμμάχους του Κοντονή, οι οποίοι πίστευαν ότι μια διεθνής απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα προκαλούσε και την αποχώρηση του Βαγγέλη Μαρινάκη από τον Ολυμπιακό και το πεδίο αντιπαράθεσης μαζί τους. Με τη δήλωση του Σάββα, κατέστη ΞΕΚΑΘΑΡΟ στους συμμάχους της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ διαφθοράς ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης όχι μόνο δεν σκέπτεται να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα ήταν περισσότερο από ποτέ αποφασισμένος να δρομολογήσει ΝΕΟΥΣ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ, έστω και μόνο μέσα στον ελληνικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο, οι τζάμπα μάγκες άλλαξαν πλώρη και επέστρεψαν στις γνωστές, μπαγιάτικες και τετριμμένες πλέον θέσεις τους, της… «αλλαγής της διοίκησης της ΕΠΟ». Ούτε και αυτό, όμως, κατάφεραν να τους περάσει…

ΚΟΝΤΟΝΕΧΙΤ!

Με το που βγήκε η ανακοίνωση για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένας άνθρωπος έσπευσε έντρομος να ξεκαθαρίσει τη θέση του: «Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση, εγώ… διαφώνησα κάθετα»! Ηταν θέμα αυτοπροστασίας για τον εκπρόσωπο της Κούλας, τον κ. Δέδε. Σου λέει… να προλάβω να δηλώσω ότι δεν ψήφισα, πριν χτυπήσει το τηλέφωνο και ακούσω τίποτα καντήλια.
 
Εγώ πάντως δεν πρόκειται να εκφράσω άποψη αν δεν ακούσω πρώτα τη θέση του κ. Κωνσταντινέα για την αποφυγή του GREXIT
 
ΕΙΔΗΣΗ: Νέο συλλαλητήριο ετοιμάζει η Θ. 13! Με απαίτηση… «να φύγει ο Στιλ απ’ την Ελλάδα»!
 
ΑΛΗΘΕΙΑ, ρε Κωστάκη Κουτσοκούμνη, στην Κύπρο υπάρχει… Επιτροπή Δεοντολογίας;
 
Διάλογος μέσα στο συμβούλιο της ΕΠΟ:
- Αλέξης Δέδες (εκπρόσωπος ΑΕΚούλας): «Εγώ πάντως δεν συμφωνώ»
- Γιώργος Γκιρτζίκης (πρόεδρος ΕΠΟ): «Καλά, Αλέξη μου, δεν πειράζει. Αλλωστε εσύ δεν συμφωνείς και σε τίποτα»!
 
ΣΑΡΩΤΙΚΗ η νίκη του ποδοσφαίρου στη σύγκρουση με την τετράδα των «συμμάχων»

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 13/04/2016)
Πηγή:gavros.gr

Προτεινόμενες σελίδες: Score Live | Στοίχημα | ToPPost Greece | RedEarth | Άλλες